IT Stugan

Att välja rätt dator

När det kommer till datorer så kommer alltid den stora frågan förr eller senare, om man ska välja en stationär dator eller en bärbar laptop. Det kan ibland vara svårt att veta vad det är man vill ha så därför kan du i texten nedan läsa om de många för och nackdelar med dessa två val.

Laptop

Det finns egentligen ingen av dem som är bättre än den andra utan det beror helt och hållet på vad man själv som person är ute efter. Om man reser runt mycket och vill kunna ta med sig sin dator på ett enkelt och smidigt sätt så är det bättre att man väljer en laptop då stationära datorer är klumpiga och besvärliga att flytta. Du kan med fördel skaffa flera laddare till just din datormodell då det alltid är bra att ha en extra. I de flesta fall så är bärbara datorer mycket billigare också då allt är ihop packat i ett, till skillnad från stationära datorer där man inte bara kan köpa en dator utan måste även köpa saker som skärm och tangentbord till.

Stationära datorer

Stationära datorer är dock mycket starkare än bärbara laptops och kan klara av mycket mer än laptops. Om man till exempel köper en dator för att spela spel så är det bättre att välja en stationär dator som kan klara av spel med hög grafik. Sedan när en laptop går sönder så är det i princip bara att köpa en ny, om man inte är riktigt duktig på att fixa datorer,  till skillnad från en stationär dator som man kan fixa och köpa nya delar till vilket gör att stationära datorer har ett mycket längre livsspann än bärbara datorer.